De Nederlandse versie van onze website is momenteel in aanbouw. U zult spoedig van de hele inhoud kunnen genieten. Wij nodigen u uit contact met ons op te nemen om uw vragen rechtstreeks op te lossen via info@tase.be.
The english version of our website is under construction. You will soon be able to enjoy all its contents. We invite you to contact us in order to solve your questions directly at info@tase.be
Startpagina > BIM >
Zoek een woord door op de eerste letter te klikken:
A B C D F G I L M N O P R S U V
A
AMO BIM : Assistent Aannemer die geheel of grotendeels de Aannemer bijstaat bij de taken met betrekking tot BIM. Dit gebeurt uit naam en op kosten van de Aannemer.
B
BIM (Building Information Modeling Management) Constructieve uitleg van het 3D-model waarin alle informatie van het gebouw staat, welke technologieën en processen zijn gebruikt voor de realisatie van het model. Tevens wordt het model- en informatiebeheer gecreëerd gedurende de hele levenscyclus van het gebouw.
BIM 4D : De inzet van de dimensie tijd binnen BIM.
BIM 5D : De inzet van de dimensie economische waarde binnen BIM.
BIM 6D : De inzet van de dimensie levenscyclus van het project.
BCF (BIM Collaboration Format): Neutraal en open format. Dit format maakt het mogelijk om een digitaal model te annoteren en te becommentariëren met het oog op uitwisseling. Dit is de BIM-post-it.
BIM Uitvoeringsplan: Contractueel document dat het BIM-protocol aanvult en beschrijft hoe de bepalingen van dit laatste in de praktijk moeten worden uitgevoerd.
BIM-protocol: Contractueel document met daarin de conventies en verwachtingen op het gebied van BIM.
BIM-proces: Reeks bewerkingen, acties of gebeurtenissen die zijn geïmplementeerd om één of meer doelstellingen te bereiken en een BIM-gebruik te realiseren.
BIM-visie (of BIM-handvest): Document van de projecteigenaar waarin zijn verwachtingen met betrekking tot BIM worden gespecificeerd.
BIM-model: Digitaal model of virtuele versie van een constructie aangevuld met informatie die de componenten ervan beschrijft.
BIM-nalevingsbladen: Bladen die tijdens de controle van elk digitaal model door het BIM-beheer worden gepubliceerd.
C
CDE (Common Data Environment): Gemeenschappelijke omgeving waar alle gedeelde gegevens van een project worden opgeslagen, meestal een website.
CIM (City information model): Volgens de BIM analogie duidt dit het digitale stadsmodel aan.
CityGML : OGC (Open Geospatial Consortium) Standaard voor het beschrijven, opslaan en uitwisselen van 3D-modellen van digitale steden en terreinmodellen (geometrie, topologie, uiterlijk, semantiek).
Classificatie : Sorteerproces van objecten geïntegreerd in het model volgens een standaard, een norm of een eigen definitie.
Codificatie : Methode voor het identificeren van objecten die in het model zijn geïntegreerd volgens een gestandaardiseerd, genormaliseerd of een eigen projectspecifiek proces dat is gedefinieerd in de BIM-specificaties.
COBIe (Construction Operation Building Information): Uitwisselingsformaat, gebaseerd op IFC-definities, gericht op de overdracht van veelal niet-grafische gebouwinformatie.
Clash: Een mogelijk incident dat aan het licht is gekomen als gevolg van een clash-check.
D
DMS (Document Management System): Software ontworpen om bestanden centraal op te slaan, te structureren en te beheren voor alle projectpartners. Het is een onderdeel van de Common Data Environment (CDE).
D&B (Design and Build): Methode voor projectoplevering die wordt gebruikt in de bouwsector, waarbij ontwerp- en constructiediensten worden afgehandeld door één enkele entiteit.
Digital twin: gedigitaliseerde weergave van een fysieke structuur, voornamelijk gebruikt voor de exploitatie en het onderhoud ervan.
G
gbXML (Green Building XML): Bestandsformaat dat wordt gebruikt om de overdracht van gebouw eigenschappen die in een 3D BIM-model zijn opgeslagen naar toepassingen voor energieberekening vergemakkelijken.
I
IFC (Industry Foundation Classes): Objectgeoriënteerde taal die door de bouwsector wordt gebruikt om informatie tussen software uit te wisselen en te delen. Dit bestand is open format en is vrijgegeven als de ISO 16739-standaard.
IDM (Information Delivery Manual): Basisnormen die een methodologie definiëren voor het uitwisselen van informatie tussen de verschillende partijen.
Interoperabiliteit: Mogelijkheid tot uitwisseling dankzij de aanwezigheid van een neutrale en open standaard van gegevens tussen de verschillende ‘modellen’, zonder afhankelijk te zijn van een bepaald iemand of tool.
L
Levenscyclus: Alle fasen die nodig zijn voor de levensduur van een constructie, van de planning tot de deconstructie.
LOD (Level of Definition, Level of Detail of Level of Development): Mate van ontwikkeling van de geometrie van een element en andere informatie die daarmee samenhangt.
N
Native bestandsformaat: Bestandsformaat voor een specifieke BIM-software, bijvoorbeeld RVT voor Revit.
O
OpenBIM: Universele benadering van samenwerking binnen het bouwproces (ontwerp, uitvoering en beheer), op basis van open formaten.
Open Standaard: Specificatie of open standaard die publiekelijk beschikbaar en gratis te gebruiken is.
Open bestandsformaat: Bestandsformaat gebaseerd op een open standaard, waarvan de specificaties zijn gepubliceerd en gedocumenteerd, zodat elke leverancier of ontwikkelaar compatibiliteit met hun software kan garanderen. Bijvoorbeeld IFC- en BCF-formaten.
OmniClass: Amerikaans classificatiesysteem voor bouwproducten.
P
PAS 1192-2, -3, -5 en -6: Reeks normen met betrekking tot de informatieniveaus die nodig zijn voor verschillende aspecten van BIM. PAS 1192-2 betreft de bouw- en opleveringsfase, PAS 1192-3 de operationele fase, PAS 1192-5 een BIM-proces gericht op beveiliging, digitale omgevingen en intelligent asset management en PAS 1192 -6 gezondheids- en veiligheidsinformatie.
Puntenwolk: Set van 3D-meetpunten verkregen na een high-definition digitale meting, meestal met behulp van een 3D-laser.
R
RFC (Request For Change): wijzigingsverzoek ingediend door een van de leden van het BIM-projectteam.
U
Uniclass: classificatiesysteem gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.